

Republic of the Philippines

Department of Education

Region VII, Central Visayas



Sudlon, Lahug, Cebu City



May 12, 2016

DIVISION MEMORANDUM No. 227 s. 2016

TRAINING-WORKSHOP ON DISASTER RISK REDUCTION(DRR) EDUCATION FOR PROMOTION SCHOOLS

To: Assistant Superintendents
Education Supervisors/ Coordinators
District Supervisors/OICs
Heads, Elementary and Secondary Schools

- 1. Attached is Regional Unnumbered Memorandum dated May 3, 2016 entitled, Training-Workshop on Disaster Risk Reduction and Management (DRR) Education for Promotion Schools
- 2. This Memorandum serves as Authority to Travel.
- 3. Immediate dissemination of and compliance with this Memorandum is desired.

RHEA MAR A. ANGTUD, Ed.D., CESO VI

Telephone Numbers:

Schools Division Superintendent: Asst. Schools Division Superintendent: Accounting Section:

Disbursing Section: Admin/Legal;

(032) 255-6405

(032) 414-7457

(032) 254-2632

(032) 255-4401

(032) 253-7847

Website: www.depedcebuprovince.com E-mail Add: depedcebuprovince@yahoo.com



REPUBLIKA NG PILIPINAS

Republic of the Philippines

KAGAWARAN NG EDUKASYON DEPARTMENT OF EDUCATION

REHIYON VII, GITNANG VISAYAS **REGION VII, CENTRAL VISAYAS**

Sudlon, Lahug, Cebu City



Dr. Rosalie M. Pasaol

Dr. Marilyn S. Andales

Dr. Senen R. Paulin SDS, Division of Naga City

SDS, Division of Danao City

SDS, Division of Lapu-lapu City

MEMORANDUM

To:

Dr. Rhea Mar A. Angtud

Dr. Bianito A. Dagatan

Dr. Leah P. Noveras

SDS, Division of Cebu City

SDS, Division of Talisay City

SDS, Division of Carcar City

Dr. Gregorio Cyrus R. Elejorde

SDS, Division of Cebu Province

Dr. Arden A. Monisit

SDS, Division of Bogo City

Dr. Nimfa D. Bongo

SDS, Division of Mandaue City

Dr. Joseph Irwin A. Lagura

Dr. Emiliano B. Elnar, Jr.

SDS, Division of Toledo City

Chief, CLMD

From:

o.b time JULIET A. JERUTA

Director III

Officer-in-Charge

Subject:

Training-Workshop on Disaster Risk Reduction (DRR) Education for Promotion Schools

Date:

May 3, 2016

- This Office in partnership with SEEDS Asia and Japan International Cooperation Agency (JICA) will conduct a Training-Workshop on Disaster Risk Reduction (DRR) Education for Promotion Schools on May 15 to 20, 2016. The said activity will be conducted in Hagnaya Beach Resort and Restaurant, Brgy. Hagnaya, San Remegio, Cebu.
- The objectives of the said Training-Workshop are the following:
 - build participants' knowledge on various DRR-related concepts including DRR terms, global and local policies on DRR Education, mechanisms of natural hazards, its risks and impacts, and preparedness measures;
 - undergo hands-on, experiential learning on the 21 DRR Education Activities;
 - discuss the DRR Education Goals from Kindergarten to Grade 10 including the DRR **Education Integration Matrix;**
 - explain the iPlan writing process including the tools needed and the integration of DRR Education into lessons;
 - integrate DRR Education activities (when applicable) to the existing iPlans; and
 - critique iPlans with DRR Education integration.

- Participants from the Schools Division Offices (SDOs) of Danao City, Cebu Province, Cebu City, Mandaue City, Lapu-Lapu City, Talisay City, Carcar City, Toledo City and Naga City and the seven (7) selected DRR Education Promotion Schools are required to pre-register online at: http://tinyurl.com/drr-promschools before May 13, 2016. (See attached Program Schedule Matrix, list of trainers and participants for your reference).
- 4. Trainers and participants are advised to arrive at the venue in the afternoon of *May 15, 2016 (Day 0)*. Teacher-participants are entitled **to 5-day Service Credits** while those who are non-teaching personnel will be given **one (1) day Compensatory Time Off (CTO)**. First meal to be served is dinner of May 15th and full board meals on May 16-20, 2016 with the last meal as packed dinner on May 20th.
- 5. Below is the list of required materials to be brought by the participants:
 - One (1) Data Projector with HDMI/VGA cable and extension cords (per Division/School)
 - Laptop (per participant)
 - Instructional Plan (iPlan)/lesson plan with DRR-related Learning Competency (per participant)
 - Curriculum Guide (depending on Grade Level being taught)
 - 1 empty soda can, preferably any can of beer or Monster Energy Drink (per participant)
 - 1/2 cup of rice (per participant)
 - Umbrella/cap for sun protection during outdoor activities
- 6. Traveling and other incidental expenses of participants will be charged to Division/School Maintenance and Other Operating Expenses (MOOE) funds while expenses for meals and board and lodging shall be shouldered by JICA/SEEDS Asia. All are subject to the usual accounting and auditing rules and regulations.
- 7. This Memorandum serves as Travel Order.
- 8. Immediate dissemination of and compliance with this Memorandum to all concerned is directed.





COMPLETE LIST OF TRAINERS

	Core Team		
1.	Emiliano B. Elnar, Jr.	Chief, Curriculum and Learning Management Division (CLMD)	DepEd Region VII
2.	Maurita F. Ponce	Education Program Supervisor, CLMD	DepEd Region VII
3.	Christopher L. Besin	Project Development Officer II, DRRM Focal Person	DepEd Danao City Division
4.	Arnold M. Peñalosa	Officer-in-Charge (OIC), Assistant Chief, School Governance and Operation Division (SGOD)/ Public Schools District Supervisor (PSDS)	DepEd Danao City Division
5.	Jocelyn M. Conta	Chief Education Supervisor, Curriculum Implementation Division (CID)	DepEd Bogo City Division
6.	Norma M. Lepiten	Chief Education Supervisor, SGOD	DepEd Bogo City Division
7.	Tony T. Aplacador	OIC, Public Schools District Supervisor (PSDS), Daanbantayan District	DepEd Cebu Province Division
8.	Gerardo S. Mantos	Division Coordinator, Physical Facilities and Schools Engineering Division, Office of Planning Service (PFSED-OPS)	DepEd Cebu Province Division

DF	RR Education Model School Teacher Trainers	
9. Geramie M. Masong	Guinsay Elementary School	DepEd Danao City Division
10. Jelyn P. Capuyan	Beatriz D. Durano Memorial National High School	DepEd Danao City Division
11. Rechelle G. Estiola	Bogo Central School I	DepEd Bogo City Division
12. Rogeno Q. Valenzuela	City of Bogo Science and Arts Academy (CBSAA)	DepEd Bogo City Division
13. John Louie G. Arcipe	Daanbantayan Central Elementary School	DepEd Cebu Province Division
14. Ana D. Orbeta	Tapilon National High School	DepEd Cebu Province Division





COMPLETE LIST OF PARTICIPANTS

REPRESENTATIVES FROM SCHOOLS DIVISION OFFICES (SDOs)

Chief, CID	DepEd Danao City Division
Chief, CID	DepEd Cebu Province Division
Chief, CID	DepEd Cebu City Division
Chief, CID	DepEd Mandaue City Division
Chief, CID	DepEd Lapu-Lapu City Division
Chief, CID	DepEd Talisay City Division
Chief, CID	DepEd Carcar City Division
Chief, CID	DepEd Naga City Division
Chief, CID	DepEd Toledo City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Cebu City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Mandaue City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Lapu-Lapu City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Talisay City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Carcar City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Naga City Division
PDO II/ Division DRRM Focal Person	DepEd Toledo City Division
	Chief, CID PDO II/ Division DRRM Focal Person

DRR EDUCATION PROMOTION SCHOOL TEACHERS

	Cebu City Central Elementary School - Cebu City Division
1.	Lyra L. Illaga- School Head
2.	Joel Benjamin P. Momongan- School DRRM Coordinator
3.	Rosalita R. Pepino
4.	Ma. Theresa C. Tanus
5.	Grace G. Sabanal
6.	Jane G. Bacus
7.	Bia C. Barcenilla
8.	Maria Flordeliza P. Bas
9.	Anne M. Alendajao
10	. Judaline C. Garciano
11	Duffil N. Gersamio
12	Marco B. Dinawanao

	Mandaue City Comprehensive National High School – Mandaue City Division	
1.	Arlina Y. Amante- School Head	
2.	Noel B. Daculan-School DRRM Coordinator	
3.	Emily C. Cabusa	
4.	Felbirt L. Atillo	
5.	Isidro Jefrey A. Garces	
6.	Joemarie C. Apor	







7.	Leonila R. Vale	
8.	Maria Catherina A. Dinoy	
9.	Marina A. Garbo	
10.	. Veronica M. Englis	-
11.	. Vilma D. Moralde	
12.	. Winefreda C. Ruiz	

	Buaya Elementary School – Lapu-Lapu City Division
1.	Caroline E. Del Corro - School Head
2.	Cathlyn G. Trinidad-School DRRM Coordinator
3.	Maria Elena V. Baring
4.	Jesusa Jessica P.Bonsit
5.	Lavella S. Sitoy
6.	Gloria N. Lovete
7.	Romel S. Fajardo
8.	Alvin S. Loremia
9.	Juliena R. Casio
10.	. Lyn B. Mosqueda
11.	. Elvie E. Senerpida
12.	. Grace L. Catagcatag

	Talavera Elementary School – Toledo City Division
1.	Melchor B. Samper- School Head
2.	Cozy C. Candelasa- School DRRM Coordinator
3.	Whelyn B. Alqueza
4.	Marjorie C. Orjalo
5.	Catherine L. Villarin
6.	Jhinine P. Espadilla
7.	Joan N. Aquino
8.	Marvin B. Pardillo
9.	Creslene A. Jagdon
10	. Miera A. Candelasa
11	. Marites S. Oyao
12	Janette M. Gonzales

	Carcar Central Elementary School – Carcar City Division
1.	Judith I. Alcuirez- School Head
2.	Joel F. Canencia- School DRRM Coordinator
3.	Nove Catherine P. Alcuizar
4.	Maria Anacorette S. Laputan
5.	Roxan E. Panugaling







6. Alexander R. Ogahayon	
7. Antonieta L. Quijano	
8. Marivic C. Cui	
9. Juvelyn B. Bacus	
10. Eloida A. Quindala	
11. Dexter Rey B. Satorre	
12. Mercy R. Tenchavez	

Tanke Elementary School – Talisay City Division		
1. Wama Laida V. Llenos- School Coordinator		
2. Jayson B. Manayon- School DRRM Coordinator		
3. Cheramie H. Bartolaba		
4. Novelyn T. Lañas		
5. Curt Rey Elmar P. Bacalso		
6. Jocelyn V. Alejado		
7. Caren S. Cabrera		
8. Ginalyn M. Cabanes		
9. Mark Elvie G. Rita		
10. Virgilio C.Librea		
11. Maria Elena T. Rijoso		
12. Jerome C. Laurente		

	Balirong Elementary School – Naga City Division		
1.	Melchora E. Alferez- School Head		
2.	Noemi A. Lapiz- School DRRM Coordinator		
3.	Ethel R. Apinardo		
4.	Merlina P. Padernal		
5.	Greloures May V. Illustrisimo		
6.	Judelin T. Daroy		
7.	Diane Richel E. Algarme		
8.	Marjil T. Sasan		
9.	Nimfa D. Pacańa		
10	Margarita M. Samson		
11.	Nancy P. Sayson		
12	Raquel P. Mandalones		





May 16-20, 2016, Hagnaya Beach Resort and Restaurant, San Remigio, Cebu

PROJECT FOR CAPACITY BUILDING ON DISASTER RISK REDUCTION EDUCATION THROUGH COOPERATION WITH LOCAL COMMUNITY IN CEBU PROVINCE

TRAINING PROGRAM

PROGRAM SESSIONS	SPEAKERS	TIME	DURATION
Day 0: May 15, 2016, Sunday	Arrival of Trainees at Hagnaya Beach Resort and Restaurant. Dinner will be served.	Check-in time: 12:00 NN	
DAY 1: May 16, 2016, Monday			
Registration of Participants		7:00 – 7:15 am	15 mins.
Opening Program - Prayer		7:15 – 7:40 am	25 mins
- National Anthem	Dr. Juliet Jeruta, DepEd RO7		
- Message: DepEd RO7 and SEEDS Asia	Mr. Yasutaka Ueda, Deputy Executive Director, SEEDS Asia		
House Rules	Ms. Akiko Kida, Project Officer, SEEDS Asia	7:40 – 7:50 am	10 mins.
Levelling of Expectations	Ms. Kathleen Almonte, Local Project Manager, SEEDS Asia	7:50 – 8:20 am	30 mins.
Rapid Competency Assessment of Participants		8:20 – 8:30 am	10 mins.
SESSION I: DRR KNOWLEDGE BUILDING			
Basic DRR Terms	Mr. Gerardo Mantos, DRR Education Core Team Member and Physical Facilities and Schools Engineering Divisions Coordinator, DepEd Cebu Province Division	8:30 – 9:00 am	30 mins.
Global and National DRR Legal Basis	Ms. Akiko Kida, Project Officer, SEEDS Asia	9:00 – 9:30 am	30 mins.
DepEd DRRM Framework	DepEd Central - Disaster Risk Reduction and Management Services	9:30 - 10:10 am	40 mins.
DepEd Orders Related to DRR	(DRRMS)	5,50 - 10,10 am	40 ((((()))
Basic Camp Coordination and Camp Management	DEPARTMENT OF SOCIAL WELFARE AND DEVELOPMENT (DSWD) Field Office 7 (TBC)	10:10 – 11:25 am	1 hour, 15 mins.
Q & A		11:25 - 11:30	5 mins.
School Safety Concept and Inclusive DRR	Ms. Rechelle Estiola, DRR Education Model School Teacher, Bogo Central I Elementary School	11:30 am – 12:15 pm	45 minutes
Lunch Break	Lunch Break	12:15 – 1:15 pm	1 hour
Ice Breaker Activity	Ice Breaker Activity	1:15 – 1:30 pm	15 mins.
Mechanisms, Early Warning System & Preparedness Measures: Geologic Hazards (Earthquake, Volcanic Eruption, Landslide, Tsunami)	PHIVOLCS (TBC)	1:30 – 3:00 pm	1 hour, 30 mins.





May 16-20, 2016, Hagnaya Beach Resort and Restaurant, San Remigio, Cebu

PROGRAM SESSIONS	SPEAKERS	TIME	DURATION
Q&A		3:00 - 3:10 pm	10 mins.
KIDA Model (Knowledge, Interest, Desire, Action)	Ms. Jocelyn Conta, DRR Education Core Team Member and CID Chief, DepEd Bogo City Division	3:10 – 3:55 pm	45 minutes
Education for Sustainable Development (ESD)	Ms. Jacqueline Pono, Assistant Coordinator, SEEDS Asia	3:55 – 4:25 pm	30 mins.
Introduction of 21 DRR Education Activities	Ms. Norma Lepiten, DRR Education Core Team and SGOD Chief, DepEd Bogo City Division	4:25 – 4:55 pm	30 mins.
Q&A		4:55 – 5:00 pm	10 mins.
Wrap-up of Day 1	Officer of the Day	5:00 – 5:10 pm	10 mins
DAY 2: May 17, 2016, Tuesday			
Registration of Participants	Secretariat	7:30 – 7:40 am	10 mins.
Opening Prayer		7:40 - 7:45 am	5 mins.
Management of Learning	(P-1) Promotion School (TBD)	7:45 – 8:05 am	20 mins.
Mechanisms, Prevention & Preparedness Measures for Fire Hazard Including How to Extinguish Fire	BUREAU OF FIRE PROTECTION (TBC)	8:05 – 9:05 am	1 hour
Q&A		9:05 – 9:15 am	10 mins.
Fire Fighting Activity (Use of Fire Extinguisher)	BUREAU OF FIRE PROTECTION (TBC)	9:15 – 10:15 am	1 hour
Mechanisms, Early Warning System & Preparedness Measures: Weather-related Hazards (Typhoon, Flood, Storm Surge, etc.,)	PAGASA (TBC)	10:15 am – 12:15 pm	2 hours
SESSION II: EXPERIENCING THE 21 DRR EDUCATION ACTIVITIES			
Lunch Break	Lunch Break	12:15 – 1:15 pm	1 hour
Ice Breaker Activity	(P-1) Promotion School (TBD)	1:15 – 1:30 pm	15 mins.
Lecture & Video Presentation: Structural & Non-Structural Mitigation + Other Preparedness Measures (K)	Ms. Kathleen Almonte, Local Project Manager, SEEDS Asia	1:30 – 3:00 pm	1 hour, 30 mins.
Picture and Story Show Including Role Playing, Puppet Show and DRR Mascot (I, D)	Ms. Norma Lepiten, DRR Education Core Team and SGOD Chief, DepEd Bogo City Division	3:00 – 4:30 pm	1 hour, 30 mins
DRR Drawing and Coloring Including Poster & Slogan Making (I,D)	Dr. Emiliano Elnar, DRR Education Core Team Member and Curriculum Learning and Management Division (CLMD) Chief, DepEd RO7	4:30 – 5:30 pm	1 hour
Q&A		5:30 - 5:35 pm	5 mins.
Wrap-up of Day 2	Officer of the Day	5:35 - 5:45 pm	10 mins.



May 16-20, 2016, Hagnaya Beach Resort and Restaurant, San Remigio, Cebu

PROGRAM SESSIONS	SPEAKERS	TIME	DURATION
DAY 3: May 18, 2016, Wednesday			
Registration of Participants	Secretariat	7:30 – 7:40 am	10 mins.
Prayer	(D. C.) Durantina School (TDD)	7:40 – 7:45 am	5 mins.
Management of Learning	(P-2) Promotion School (TBD)	7:45 am – 8:05 am	20 mins
Use of DRR Jingle	Dr. Emiliano Elnar, DRR Education Core Team Member and CLMD Chief, DepEd RO7	8:05 – 8:25 am	20 mins.
DRR Card/Board Game	Ms. Jocelyn Conta, DRR Education Core Team Member and CID Chief, DepEd Bogo City Division	8:25 – 9:25 am	1 hour
DRR Reading Including DRR Reporter, Newspaper, and Online/Offline News Reading (I, D)	Ms. Maurita Ponce, DRR Education Core Team Member and	9:25 – 10:55	1 hour, 30
DRR Writing Including Rain Diary, Essay Writing & Writing Contest (I,D)	LRMDS Manager, DepEd RO7		mins.
DRR Calculating (I, D)	Mr. Gerardo Mantos, DRR Education Core Team Member and Physical Facilities and Schools Engineering Divisions Coordinator, DepEd Cebu Province Division	10:55 – 11:40 am	45 mins.
DRR Memorial Corner Making (I, D)	Mr. John Louie Arcipe, DRR Education Model School Teacher, Daanbantayan Central Elementary School	11:40 am – 12:10 pm	30 mins.
Lunch Break		12:10 – 1:10 pm	1 hour
Ice Breaker Activity	(P-2) Promotion School (TBD)	1:10 – 1:25 pm	15 mins.
Stories of Affected People (I, D)	Ms. Ana Orbeta, DRR Education Model School Teacher, Tapilon National High School	1:25 – 2:10 pm	45 mins.
Basic First Aid Lecture Demonstration	DANAO CITY DRRM (TBC)	2:10 – 5:10 pm	3 hours
A & Q		5:10 - 5:20 pm	10 mins
Wrap up of Day 3	Officer of the Day	5:20 - 5:30 pm	10 mins.
DAY 4: May 19, 2016, Thursday			
Registration of Participants		7:30 – 7:40 am	10 mins.
Prayer	(P-3) Promotion School (TBD)	7:40 – 7:45 am	5 mins.
Management of Learning		7:45 – 8:05 am	20 mins.





May 16-20, 2016, Hagnaya Beach Resort and Restaurant, San Remigio, Cebu

PROGRAM SESSIONS	SPEAKERS	TIME	DURATION
Town Watching and Hazard Map Making (A) School Watching and Hazard Map Making (A)	Mr. Christopher Besin, DRR Education Core Team Member and DRRM Coordinator, DepEd Danao City Division	8:05 – 11:05 am	3 hours
Family Meeting (A)	Mr. Rogeno Valenzuela, DRR Education Model School Teacher, City of Bogo Science and Arts Academy	11:05 am – 12:05 pm	1 hour
Lunch Break	Lunch Break	12:05 – 1:05 pm	1 hour
Ice Breaker Activity	(P-4) Promotion School (TBD)	1:05 – 1:20 pm	15 mins.
Emergency Bag Preparation (A)	Ms. Geramie Masong, DRR Education Model School Teacher, Guinsay Elementary School	1:20 – 2:00 pm	40 mins.
Indigenous Knowledge (I, D)	Mr. Arnold Peñalosa, DRR Education Core Team Member, Public Schools District Supervisor and OIC-Asst. Chief of SGOD, DepEd Danao City Division	2:00 – 3:00 pm	1 hour
Sandbag for Protection (A)	Mr. Tony Aplacador, DRR Education Core Team Member and Public Schools District Supervisor, DepEd Cebu Province Division – Daanbantayan District	3:00 – 3:20 pm	20 mins.
Emergency Cooking (A)	Mr. Arnold Peñalosa, DRR Education Core Team Member, Public Schools District Supervisor and OIC-Asst. Chief of SGOD, DepEd Danao City Division	3:20 – 4: 35 pm	1 hour, 15 mins
Q & A		4:35 - 4:40 pm	5 mins.
Wrap up of Day 4	Officer of the Day	4:40 – 4:50 pm	10 mins.
DAY 5: May 20, 2016, Friday			
Registration of Participants	Secretariat	7:30 - 7:40 am	10 mins.
Prayer	(P-5) Promotion School (TBD)	7:40 – 7:45 am	5 mins.
Management of Learning		7:45 – 8:05 am	20 mins.
DRR Sports Festival (A)	Mr. Tony Apiacador, DRR Education Core Team Member and Public Schools District Supervisor, DepEd Cebu Province Division – Daanbantayan District	8:05 – 9:05 am	1 hour
Evacuation Drill (A)	Ms. Jelyn Capuyan, DRR Education Model School Teacher, Beatriz D. Durano Memorial National High School	9:05 – 10:05 am	1 hour
SESSION III: IPLAN WORKSHOP			
DRR Education Goals and the DRR Education Integration Matrix	Ms. Kathleen Almonte, Local Project Manager, SEEDS Asia	10:05 - 10:45 am	40 mins.





May 16-20, 2016, Hagnaya Beach Resort and Restaurant, San Remigio, Cebu

PROGRAM SESSIONS	SPEAKERS	TIME	DURATION
iPlan Lecture Refresher (including the tools/references for iPlan preparation, e.g. verb list, curriculum guide and other useful references)	Dr. Emiliano Elnar, DRR Education Core Team Member and CLMD Chief, DepEd RO7	10:45 – 11:45 am	1 hour
Presentation of Sample iPlan with DRR Education Integration	Ms. Jacqueline Pono, Assistant Coordinator, SEEDS Asia	11:45 – 12:00 nn	15 mins.
Lunch Break		12:00 nn – 1:00 pm	1 hour
Ice breaker Activity	(P-6) Promotion School (TBD)	1:00 -1:15 pm	15 mins.
DRR Integration Exercise Break-out of Schools		1:15 – 2:15 pm	1 hour
Presentation of iPlans with DRR Education Integration (1 per school)		2:15 – 4:15 pm	2 hours
Wrap-up of Day 5	Officer of the Day	4:15 – 4:25 pm	10 mins.
Closing Program Answering of Post-Training Tests: Rapid Competency Assessment Knowledge Test Willingness Questionnaire End of Program Assessment (online) Handing over of Training Certificates per school Closing Remarks	 (P-7) Promotion School (TBD) Training Management Team 	4:25 – 5:00 pm	35 mins.

MAP TO HAGNAYA BEACH RESORT AND RESTAURANT,

